Projeler ve Fonlar
Türkiye'nin İlk ve En Detaylı Hibe Arama Motoru

Yenilenebilir Enerjiye Yatırım Artmaya Devam Ediyor

192

2018 yılı, yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlardaki artışlarla dikkat çeken bir yıl oldu. 2019 yılında da dünya çapında ihalelerde bu konuya yönelim önemli ölçüde artış gösteriyor. Son zamanlarda hükümetler yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği girişimlerinde öne geçmek için büyük çaba göstermektedir. Aynı zamanda, birçok gelişmekte olan ülke, yenilenebilir enerji ve ilgili altyapı kaynaklarına yönelik yatırımlarını genişletmektedir. Özel sektör de, satın alma ve yatırım kararları aracılığıyla yenilenebilir enerjinin kullanılmasını teşvik etmede giderek daha fazla rol oynamaktadır.

Yenilenebilir enerji, dünya çapında politikayı belirleyenlerin de dikkatini çekmeye devam ediyor. Enerji üretimi, ısıtma-soğutma ve ulaşım için yenilenebilir teknolojiler, ulusal enerji güvenliği ve ekonomik büyümenin artırılması, yerel kirliliğin azaltılması gibi birçok politika hedefi için önemli bir araç rolü üstleniyor.

Özellikle hidro enerji endüstrisi tesislerin sürdürülebilirliğine ve dijitalleşmesine öncelik veriliyor. “Renewables 2018 Global Status Report” a göre 2017’de hidroelektrik kapasitesine yapılan yaklaşık 19 GW’lik küresel eklemeyle toplam kapasite yaklaşık 1,114 GW oldu. Çin yeni hidroelektrik kapasitesinin devreye alınmasında uzun yıllara dayanan liderliğini sürdürdü, yeni tesislerin yaklaşık %40’ını karşıladı ve bunu Brezilya, Hindistan, Angola ve Türkiye izledi.

Yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımlar göz önüne alındığında özellikle gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkeler üzerindeki liderliğinin arttırdığını da belirtmeliyiz. Yine “Renewables 2018 Global Status Report” a göre; gelişmekte olan ülkelere yapılan yatırımlar %20 oranında artarak 177 milyar ABD doları olurken, gelişmiş ülkelerin payı %19’a azalarak 103 milyar ABD dolarına gerilemiştir. Türkiye’de de yenilenebilir enerjiye verilen önem gittikçe artmaktadır. 2018 yılında elektrik üretimimizin, %37,3’ü kömürden, %29,8’i doğal gazdan, %19,8’i hidrolik enerjiden, %6,6’sı rüzgârdan, %2,6’sı güneşten, %2,5’i jeotermal enerjiden ve %1,4’ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir. Türkiye, Yenilenebilir Enerji Eylem Planı ile 2023 yılında üretilen elektriğin en az yüzde 30’unun yenilenebilir kaynaklardan gelmesini hedefliyor.

PF’de enerji kategorisinde açık birçok hibe bulunuyor. İşte bu hibelerden birkaçı; Global Best Practice Programme, Energy Globe Awards, Solar Energy in Industrial Processes, Development of Solutions Based on Renewable Sources that Provide Flexibility to the Energy System, Low Carbon Industrial Production Using CCUS, Social Sciences and Humanities (SSH) Aspects of the Clean-Energy Transition, Integrated Solutions for Flexible Operation of Fossil Fuel Power Plants through Power-to-X-to-Power and/or Energy Storage…

Yoruma kapalı.

Projeler ve Fonlar deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanır. OK