Projeler ve Fonlar
Türkiye'nin İlk ve En Detaylı Hibe Arama Motoru

Kanser Araştırma Fonu 

601

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) paylaştığı son verilere göre, yalnızca 2018 yılında 18.1 milyon insana kanser teşhisi konulurken, 9.9 milyon kişi kanserden hayatını kaybetti. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) verilerine göre ise, 2018’de dünyada en çok görülen kanser türleri sırasıyla akciğer kanseri, meme kanseri ve bağırsak kanseri oldu. Ülkelerdeki kanser oranlarını da paylaşan WCRF, en çok kanser vakasının Avustralya’da görüldüğünü aktardı. Raporda, gelişmiş ülkelerde kanser görülme oranının, az gelişmiş ülkelere kıyasla fazla olması dikkat çekiyor.

Türkiye’ deki duruma gelecek olursak;  Sağlık Bakanlığı raporuna göre, 2030 yılında 22 milyon yeni vakanın ortaya çıkması bekleniyor. Araştırmalara göre kanser, tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu rakam da olayın ciddiyetini gözler önüne seriyor. Rakamlar ürkütücü olsa da kanserin aslında önlenebilir bir hastalık olduğunu söylememiz mümkün. Bunun için alınması gereken bazı tedbirler var. Tütün kullanımının azaltılması, doğru ve sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve tarama programlarının arttırılması ile tüm kanser türleri büyük oranda önlenebiliyor.

Kanserde erken teşhis de çok büyük bir önem taşıyor. Önceden tespit edilen belirtiler, tedaviye erken başlayarak durum ağırlaşmadan müdahale edilmesini sağlıyor. Bundan dolayı konu hakkında bilinçli olmak ve kontrolleri ihmal etmemek gerekiyor. Erken teşhis konulabilmesi için de uzmanların belirttiği aralıklarda sağlık kontrollerine ve taramalara gitmek gerekiyor.

Projeler ve Fonlar’ da konu hakkında birçok proje var.  Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) yaşam boyunca kanserden korunma konusundaki araştırmaları finanse ediyor. Siz de ‘World Cancer Research Fund International Grant Programmes’ proje hibesine ve daha fazlasına web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Projeler ve Fonlar deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanır. OK