Projeler ve Fonlar
Türkiye'nin İlk ve En Detaylı Hibe Arama Motoru

Gıda Güvenliği ve Sağlık

192

Gıda güvenliği,  gıda kaynaklı hastalıkları engelleyerek, gıdaların işlenmesi ve depolanmasını ele alan bilimsel bir disiplin olarak tanımlanıyor. Aslında gıda güvenliği, tüketicilerin zarar görmelerini engellemek amacıyla alınan tedbirler bütünüdür. Gelişmekte olan ülkelerde ana sorun, gıdaların yeterince yıkanmamasıdır.

Aslında teorik olarak, gıda zehirlenmeleri %100 oranında önlenebiliyor fakat bunun için takip edilmesi gereken bazı önemli prosedürler var. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre gıda hijyeninin beş temel prensibi vardır ve bunlar:

  1. Yiyecekleri insanlar, hayvanlar ve parazitlerin neden olduğu kirlilikten korumak.
  2. Pişirilmiş gıdalardaki kirliliği önlemek için, çiğ ve pişmiş gıdaların birbirine temasını engellemek.
  3. Patojenleri yok etmek için, gıdaları uygun sıcaklıkta ve uygun sürede pişirmek.
  4. Gıdaları uygun sıcaklıkta saklamak.
  5. Ham maddeleri ve suyu korumak.

Tüketicilerin, satın aldıkları ve tükettikleri yiyeceklerin güvenli ve yüksek kalitede olmasını bekleme hakkı vardır. Son dönemlerde yaşam tarzlarındaki değişiklikler sonucunda insanlar dışarda yemek yemeyi eskiye göre daha çok tercih ediyorlar. Bu da tüm dünyada gıda kaynaklı hastalıkların artmasına yol açıyor. Gıda güvenliğinde eğitim ise çok büyük önem taşıyor. İnsanların ve devletlerin bilinçlenmesi ile beraber gıda zehirlenmelerini önlemek ve hatta gıda güvenliğini olabilecek en yüksek seviyede sağlamak mümkündür.

Bu konuda yürütülen projeler sayesinde konu ile ilgili iyileştirmeler yapılmaya devam ediliyor. Hali hazırda PF’ de de gıda güvenliği ile ilgili detaylı birçok proje bulunuyor. Web sitemizden bu projelere ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

Projeler ve Fonlar deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanır. OK