Gıda Atıklarının Azaltılması ve Tarımsal Gıda Zinciri
1.003
Paylaş
Türkiye’de her yıl gıdada ortalama 26 milyon ton kayıp yaşanıyor! Tarımsal üretimde AB ve ABD’de kayıpların %20 düzeyinde iken Türkiye’de bu oran %12.
Uzmanlar gıda kayıp ve atıklarının önlenmesi konusunda ciddi bir adım atılabilmesi için, gıda tedarik zinciri içerisindeki tüm halkaların birbiri ile iletişim ve işbirliği içerisinde çalışabilmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye’de en çok gıda kaybının meyve ve sebzelerde olduğunu söylemek mümkün. Diğer bir yandan 2050’de dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağını belirten uzmanlar bu nüfusu doyurmak için mevcut gıda miktarının da %60 artması gerektiğini ifade ediyorlar.
Gıda atıklarının geri dönüşüme kazandırılması da mümkün. Gıda atıkları, toprağı zenginleştiren ve güçlü bir sera gazı olan metan emisyonlarını düşüren kompostlama için kullanılabiliyor. Aynı zamanda belirli bir alanda ihtiyaç duyulan depolama alanını da önemli ölçüde azalttığı gibi, çöp toplama için gereken sıklığı da azaltıyor. Atıkların hâlâ tüketilebilir olanlarını bağışlayarak ya da yeniden satış kanalları yaratarak insanların tüketmesi sağlanabilir. Kalanını ise hayvan yemi ve geri dönüşüme kazandırarak kurtarabiliriz.
Projeler ve Fonlar’da yayında olan ‘Reducing Food Losses and Waste along the Agri-Food Value Chain’ hibe desteğine ve konuyla ilgili daha fazla desteğe göz atabilirsiniz! Fırsatlardan haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edin!