© 2021 - Projeler ve Fonlar Hibe Portalı. Her Hakkı Saklıdır.
iletisim@projelervefonlar.com
T: +90 (312) 490 45 57
C: +90 (542) 295 20 46
© 2021 - Projeler ve Fonlar Hibe Portalı. Her Hakkı Saklıdır.
iletisim@projelervefonlar.com
T: +90 (312) 490 45 57
C: +90 (542) 295 20 46
COVID-19 salgını tüm dünyada, yaşamın her alanında yıkıcı ve kısıtlayıcı etkiler bırakmaya devam ediyor. Fakat her ne kadar tüm sektörlerde işleyiş durma noktasına gelse de, durması ihtimalinde adeta bir krize dönüşecek sektörler de mevcut durumda. Bunların başında eğitim sektörünün yer aldığını söyleyebiliriz.
Salgının küresel bir boyuta ulaşmasının ardından önce yeni tip korona virüsün çıkış noktası olan Çin’de daha sonra ise tüm dünyada eğitime geçici olarak ara verildi. İyileşmeyen mevcut durum karşısında ise ülkeler, örgün öğretime süresiz bir şekilde ara vermek zorunda kaldı. Türkiye de tıpkı diğer ülkeler gibi küresel salgınla mücadele sürecinde eğitim ve öğretimin aksamaması ilkesiyle geleneksel yöntemleri bir kenara bırakıp, alternatif yollar aramaya başladı. Bu bağlamda üniversitelerin uzaktan eğitim platformları rağbet görürken, çoklu konferans platformlarının hisse senetlerinde de büyük artışlar görüldü.
Geleneksel yöntemlerden dijital eğitime geçişin ani olması, bu konuyla alakalı yatırımı olmayan çoğu ülkeyi hazırlıksız yakaladı. Küresel boyutta yaşanan bu ani yenileşme süreci hakkında OECD 2020 raporunda COVID-19 salgınının, bir neslin dünya çapındaki en büyük eğitim aksamasına neden olacağı belirtildi.
Türkiye’de eğitimde dijitalleşmedeki ilk adım 2011-2012 yıllarında yürütülen FATİH projesiyle birlikte atılmıştı. Proje kapsamında öğretmen ve öğrencilere tabletler dağıtıldı. Akıllı tahta ve tabletler üzerinden işlenecek ders materyalleri için ise Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kuruldu. COVID-19 ile birlikte, mevcut EBA kanalı güçlendirildi ve öğrencilerin eğitime evden devam edebilmesi için TRT-EBA TV İlkokul, Ortaokul ve Lise için üç ayrı televizyon kanalı açıldı.
Yetkililer, Türkiye’de yüz yüze hizmetin benimsendiği geleneksel eğitim sisteminde ortaya çıkan bazı sosyo-ekonomik sorunların, uzaktan eğitim sürecinde büyük oranda derinleşeceğinden şüphe duyulduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, dijital okuryazarlık oranlarının az olduğu bazı X ve Y kuşağı eğitimcilerinin yeni eğitim sistemine adapte olma konusunda desteğe ihtiyaç duyduklarını da söylemeliyiz.
Kısaca özetlersek, Türkiye’nin de birçok ülke gibi küresel salgın sürecindeki eğitim-öğretim standartlarını iyileştirmek için yeni projelere ihtiyacı var. Eğer bir fikrim var diyorsanız, The Spencer Foundation’ın sağladığı Eğitim Üzerine Küçük Araştırma Hibeleri tam size göre! Hibe detaylarına internet sitemizden ulaşabilirsiniz.
Projeler ve Fonlar deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanır. OK